ISP-NIEUWSBRIEF september 2011

Nieuwe Stagiair Rosta (links) ondersteunt Jamila via de PC - foto Martien Luijcks
In deze nieuwsbrief
  • Thema werk
  • Vragen van de week
  • Locaties ISP
  • Buurt
  • Wist je dat?
  • Eenzaamheid
  • Schulden
  • Diversen

WERK
Kankerpatiënten weer aan 't werk
84 procent van de mensen die behandeld zijn voor kanker gaat binnen 1,5 jaar weer aan het werk. Hiermee hervinden zij o.a. hun sociale netwerk e.d.
Lees verder >>

ID-regeling
De ID-baan van de coördinator staat op scherp. Hij heeft al ontslag gekregen en dreigt op 1 januari a.s. werkloos te zijn. De ID-regeling stopt in Haarlem op die datum. Gelukkig heeft het ISP voor de salariskosten toch subsidie aangevraagd bij de gemeente Haarlem. Wij houden u op de hoogte.
Lees verder>>

VRAGEN VAN DE MAAND
Veel pubers psychotisch
Ongeveer 40 procent van de jongeren tussen 12 en 16 jaar oud, heeft te maken met milde psychotische verschijnselen. als stemmen horen, het gevoel dat anderen hun gedachten stelen etc.
Lees verder >>

AMC onderzoekt effect Prozac en Ritalin bij kinderen
Het Academisch Medisch Centrum (AMC) van Amsterdam wil de effecten van deze medicatie op de hersenen van jonge mensen onderzoeken. Over een jaar wordt een eerste resultaat verwacht.
Lees verder>>

LOCATIES ISP
ISP in beroep tegen ISD
In Schagen voert onze medewerkster Coby Verbeek strijd tegen het ISD, de schuldhulpverlenende instantie van de verzamelde gemeenten rond Schagen. Het leidt tot behandeling door de rechtbank Alkmaar. Samen met het ISD willen wij het belang van de klant voorop krijgen.
Lees verder >>

Garmt 80 jaar
Tijdens de Wie Ben Ik-bijeenkomst in juli is Garmt in het zonnetje gezet.
Op zo'n leeftijd weet je natuurlijk zeker wie je bent, oud en wijs genoeg. Of hoort dat niet per se bij elkaar?
Lees verder>>

WIST JE DAT

Het bedrog van Prozac
Antidepressiva gingen jarenlang als zoete broodjes over de toonbank.
bij de geringste dip, greep menigeen ernaar, met als pronkstuk Prozac, zelfs als oppepper bij zakenlui in gebruik. De laatste tijd is er aarzeling gegroeid, nu zelfs rechtstreekse twijfel, zijn we gewoon voor de gek gehouden???
Lees verder >>

Jongere vindt hulp online

De Amsterdamse zorginstellingen wil jongeren met psychosociale problemen de hand reiken via internet. Het programma heet Mindmasters.nl. Er is ook de mogelijkheid om via Hyves en Facebook hulp te vragen.
Lees verder>>

BUURT
Oranjefonds steunt Knutselclub in de Nieuwe Amsterdamse Buurt
Het Oranjefonds geeft een bijdrage aan de kosten van de gezellige knutselclub die het ISP voor ouderen in het Basishuis organiseert.
Lees verder >>

Eenzaamheid
Ruim een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam en is daardoor ongelukkig. Laatst keerde zelfs een oceaanzeiler terug omdat hij eindelijk wel weer 's iemand wilde zien en spreken. Is eenzaamheid een onderschat probleem? Of hoort het er gewoon bij en moeten we aan het alleen zijn maar wennen? Eenzaam en gelukkig, is dat mogelijk? Geef uw mening
Lees verder>>


SCHULDEN
Nieuwe wet: Vier weken of drie dagen
Bij een verzoek om schuldhulp heeft de gemeente 4 weken de tijd om de schuldhulp te starten, voor de zogeheten bedreigende schulden, huur, gas en elektra, komt een wachttijd van 3 dagen.
De Eerste Kamer moet er nog over oordelen.
Lees verder >>

Bestuursrechtelijke Premie
Iemand die achterloopt met het betalen van de premie zorgverzekering, loopt kans op een bestuursrechtelijke premie. Naief dachten wij dat hiermee de achterstand in betaling zou worden ingelopen. Helaas is dat niet het geval. Mensen krijgen alleen maar een boete, waardoor de schulden verder oplopen!
Lees verder>>

DIVERSEN
Oud worden onder eigen volk
Menige immigrant wil graag in Nederland oud worden. Maar om zich dan een vreemde eend te voelen in de bijt van de reguliere "witte" tehuizen, leidt tot een grote behoefte aan diverse woonvormen voor alle oudere migranten.
Lees verder >>

Bijverdienen en een Bijstandsuitkering? Hoe zit dat?
Het is de regel dat iemand die wat bijverdient, dit moet melden aan de sociale dienst. Uitzondering is dat iemand werkt met de mogelijkheid dat hij/zij in vaste dienst komt, dan mag 6 maanden lang een kwart van het salaris behouden blijven, tot een maximum van € 186 per maand; uiteraard in afstemming met de Sociale Dienst.(Dienst Werk en Inkomen -DWI-)
Lees verder>>

 

Spreekuur
Het ISP houdt in Haarlem aan de Volhardingstraat 2 dagelijks spreekuur van 10.00 uur tot 16.30 uur Bij vragen of problemen vindt u daar een luisterend oor, een goed advies, of directe ondersteuning. Op afspraak is dit ook mogelijk In Amstelland. Daar is ook een spreekuur op elke 3e vrijdag van 14.00-16,00 uur in de Huiskamer Amstelveen. Het adres is van der Hooplaan 180 te Amstelveen.
Bezoekadres ISP
Volhardingstraat 2
2032 SX Haarlem
tel. 023 5342206
tel. 023 5402030
Mobiel: 06 50486221 Martien
Mobiel: 06 18193261 Ton
 
 
Heeft u schulden?
Last van dreigende deurwaarders, problemen met betalen?
Maak snel een afspraak met het ISP! bel: 023 5342206

Hebt u 'n juridische vraag?
Bel 023 5402030 voor direct juridisch advies, elke werkdag van 10:00 tot 16.30 uur (lokaal tarief). Ook via 06 50486221 in nood. Het ISP werkt samen met het Sociaal Juridisch Steunpunt.


Bezoekwerk
Het ISP bezoekt mensen thuis en ook tijdens opname in de instellingen van de Psychiatrie.
Als U ook mensen wil bezoeken, meld u dan aan
bel 023 5402030

Column
Het ISP staat klaar voor de mens met vragen en problemen. Het gaat uit van de kracht van het zelfdoen. Helaas wil het welzijnswerk daar nog niet zo van horen. zie Brief welzijnswerk
Beperkt de zorg zich tot wonden stelpen wij willen ook de buren helpen. Dreigt iemand stil te komen staan, wij willen de mensen verder helpen.
De trage start doet schulden groeien, dat kan ons niet boeien
In de Noordkop gaat het door, Coby zet haar beste beentje voor.
De boete van de zorgpremie, moet stoppen subiet.
Onze Garmt werd 80, de wie ben ik bijeenkomst is krachtig,
Het Oranjefonds steunt onze Knutsel-club, de kas raakt zo niet blut.
Pubers beleven soms rare dingen, online kunnen zij nu hulp vinden.
De medicatie voor het jonge kind wordt getoetst zeer gezwind.
Ouderen wonen graag met "lotgeno-ten", hun ijver is zeker onverdroten. Hoeveel men toestaat bij te verdienen, laat men menigeen soms grienen.
Een herhaald positief geluid komt van de Arme Kant van Nederland "Wat Maakt Mij Blij?" klik hier

Martien Luijcks dank aan David


Meld je aan voor deze ISP-Nieuwsbrief klik hier
www.informatiesteunpunt.nl

Disclaimer

Afmelden voor ISP-Nieuwsbrief

Colofon
Dit is een uitgave van:
Stg InformatieSteunPunt
Postbus 475
2000 AL Haarlem