VOLHARDING


Bij het ISP is de klant koning, waardoor blijdschap kan ontstaan
 
ISP-Nieuwsbrief
17 augustus 2011
InformatieSteunPunt in de 1e lijn ggz. ISP-Nieuwsbrief 1.2. 17-08-2011
 
In deze nieuwsbrief
  • Thema werk
  • Vragen van de week
  • Locaties ISP
  • Buurt
  • Wist je dat?
  • Groepsactiviteit

Thema Werk

Thuiswerk houdt schimmig imago
Thuiswerk is stevig aanpoten als je meer wil verdienen dan het minimum. Maar dan is het toch wel belangrijk dat je bij een betrouwbare werkgeversorganisatie bent, die o.a. ook daadwerkelijk je salaris betaalt.  Gelukkig zijn er organisaties die een goede naam hebben opgebouwd.
Lees verder >>

Voortbestaan ISP staat op het spel
De personen met ID-baan in Haarlem moeten hopen op de gemeente Haarlem voor het behoud van hun baan. Ook de Cliëntenbond als werkgever van de coördinator van het ISP vraagt erkenning. Zo kan een structurele financiering worden gevonden.
Bijgaand  de resultaten van het evaluatieonderzoek door de gemeente Haarlem.
Lees verder >>


Vragen van de week

 1. Normaal gedrag als Ziek te boek?
De Psychiatrie wil haar grip op de samenleving verbreden. Hun systeem van diagnosen (DSM 4) krijgt een opvolger: DSM 5. Zo krijgen rouw-verwerking, heftig reageren, eetproblemen, etc. nu ook een psychiatrische noemer. Het ISP verzet zich hiertegen, De eerstelijns pyscholoog kan vaak veel betekenen voor de menselijke problemen, Weer nieuwe mensen onder de pillen stoppen kan toch niet de bedoeling zijn.
Lees verder >>

2. Hoe lang kan de gezondheidszorg nog doorgroeien?
Het aantal ouderen neemt toe. Dit kan leiden tot tekorten aan personele bezetting in de zorg.
Daarom is het nodig om mensen meer zelfredzaam te maken door zorg-op-afstand.
Ook zullen zij vaker een beroep moeten doen op familie of buren.
Lees verder >>      zie ook>>

3. Recht op inzage Dossier
Veel mensen willen inzage in de dossiers van die instellingen waarmee ze te maken hebben.
We zien daarbij regelmatig dat cliënten bot vangen bij Woningbouwvereniging, UWV, gemeenten, Dienst, telefoonmaatschappij. etc. Gelukkig biedt  Bits of freedom daarbij diensten aan.
zie www.bof.nl


Locaties ISP

ISP in Noord Holland
 
Ketensamenwerking
In Schagen wil het ISP als zuurdesem zijn, teneinde de bestaande hulp- en dienstverlening aan te moedigen, om de cliënt met zorgvraag zo snel en zo goed mogelijk te helpen.
Coby Verbeek staat hierbij haar mannetje.
Lees verder >>

ISP in Amstelland
In Amstelveen start Stichting ISP langzaamaan met het veroveren van de regio voor de unieke aanpak die het ISP zo kenmerkt. Er wordt daar een gespreksmiddag gehouden op de tweede woensdag van de maand in Wijkcentrum Alleman van 14.00 - 16.00 uur.
Ook is er maandelijks spreekuur op de 3e vrijdag van de maand in de Buurtkamer Amstelveen van 14.00 - 16.00 uur aan de Van der Hooplaan 180.
Lees verder >>


Buurt

Knutselmiddag voor ouderen.
De naam "ISP" staat voor de ontmoeting in de wijk. Sonja pakte dit idee op en draait alweer maanden  samen met Jannie Veeken in Haarlem de wekelijkse Knutselclub voor ouderen uit de buurt. Het Oranjefonds en de Rabobank hebben een bijdrage toegezegd, de positieve reactie van Fonds Sluyterman van Loo is gelukkig nu ook binnen.
Lees verder >>

Koffie om de Hoek
Het ISP is verheugd dat er in steeds meer wijken en buurten ontmoetingsplaatsen ontstaan. Het ISP zoekt naar een overkoepelende rol voor bijvoorbeeld de Wijkraden. Helaas blijft dit liggen! Daarom zou het ISP graag met betrokken burgers, samen met de wijkraden, die noodzakelijke rol willen vervullen. Ook met de buurthuizen wordt contact gezocht.
Lees verder >>


Wist je dat...

Placebo-effect net zo effectief als medicijn
In een boek van Gary Wenk: Spijs voor je brein, komt naar voren dat geloof dat het pilletje werkt bij mensen al net zo goed werkt als het medicijn zelf.  Vergelijk het pilletje vitamine C bij kinderen dat de hoofdpijn verjaagt, als het tenminste wordt aangeboden (en aanvaard) als een asperientje.
Lees verder >>

Cranberries goed tegen blaasontsteking
Grote veenbessen kunnen concurreren met antibiotica in hun werkzaamheid tegen blaasontsteking.
Lees verder >>     zie ook>>

Leefbaarheid nauwelijks verslechterd

De economische crisis heeft anders dan verwacht de afgelopen paar jaar nauwelijks geleid tot een verslechtering van de leefbaarheid in Nederland. Wel is de verbetering van de leefbaarheid die vanaf 2006 is ingezet voor het eerst gestagneerd. Dit blijkt uit het rapport ‘Leefbaarheid in Balans’.
Lees verder >>


Groepsactiviteit

Wie ben ik - bijeenkomsten
Al sedert enige jaren organiseert het ISP gespreksmiddagen rond het thema "Wie ben ik?". Deze openhartige en diepgaande middagen voldoen in Haarlem duidelijk in een behoefte.
Ze worden gehouden in de huiskamer van de NVSH elke laatste vrijdag van de maand van 14.00 tot ca 16.30 uur.     Zie ook Amstelland hierboven
Lees verder >>


U ontvangt deze ISP-Nieuwsbrief vanaf e-mailadres: Martien@informatiesteunpunt.nl .
Klik op deze uitschrijflink indien je geen nieuwsbrieven meer wenst te ontvangen.

Spreekuur
Het ISP houdt in Haarlem
aan de Volhardingstraat 2 dagelijks spreekuur van
10.00 uur tot 16.30 uur
Bij vragen of problemen
vindt u daar een luisterend oor, een goed advies, of directe ondersteuning.
Op afspraak is dit ook mogelijk
In Amstelland. Daar is ook een spreekuur op elke 3e vrijdag van 14.00-16,00 uur in de Huiskamer Amstelveen. Het adres is van der Hooplaan 180 te Amstelveen..


Bezoekadres ISP
Volhardingstraat 2
2032 SX Haarlem
tel. 023 5342206 of
tel. 023 5402030
Mobiel: 06 50486221
of: 06 18193261


Heeft u schulden?
Last van dreigende deurwaarders, problemen met betalen?

Maak snel een afspraak met het ISP! bel: 023 5342206


Hebt u 'n juridische vraag?
Bel 023 5402030 voor direct juridisch advies, elke werkdag van 10:00 tot 16.30 uur (lokaal tarief). Ook via 06 50486221 in nood. Het ISP werkt samen met het Sociaal Juridisch Steunpunt.


Bezoekwerk
Het ISP bezoekt mensen thuis en ook tijdens opname in de instellingen van de Psychiatrie.
Als U ook mensen wil bezoeken, meld u dan aan bel 023 5402030


Column
Het ISP staat klaar voor de mens met vragen en problemen. Het wil de mens in zijn/haar omgeving weer contact bieden zonder onnodige psychiatrisering. 
De hoge kosten van de zorg kunnen niet zo doorgaan. Het ISP zoekt daarom naar alternatieven waarmee mensen laagdrempelig preventief geholpen kunnen worden.
Zo blijft het ISP gericht op het buurtgebeuren, en heeft daarnaast oog voor de 1e en 2e lijn ggz. Daarnaast kan het nog verbaasd staan over de bakerpraatjes en de ontmaskering daarvan binnen de medische stand.

Zo blijkt in deze moderne tijd, waarin alles tegen het licht wordt gehouden, dat de grote veenbessen op kunnen boksen tegen de antibiotica bij blaasontsteking, zonder die vervelende bijwerkingen, Ook een herwaardering van het placebo-effect komt naar voren.
Ook een ander positief geluid komt van de Arme Kant van Nederland  "Wat Maakt Mij Blij?"  klik hier

Martien Luijcks
met dank aan David


Meld je aan voor deze ISP-Nieuwsbrief klik hier 
www.informatiesteunpunt.nl

Disclaimer

Afmelden voor ISP-Nieuwsbrief

Colofon
Dit is een uitgave van:
Stg InformatieSteunPunt
Postbus 475
2000 AL Haarlem